Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katastrofa v Sýrii: Před boji v Afrínu i v Ghútě prchají tisíce civilistů

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek - Kvůli bojům mezi Kurdy a tureckou armádu uprchlo ze severosyrského Afrínu od středy 150.000 lidí. Evakuace civilistů pokračuje ve východní Ghútě u Damašku. Ruská armáda dnes oznámila, že v minulých hodinách odtud odešlo na 11.000 lidí.

Generál Vladimir Zolotuchin z ruského centra po smíření znesvářených stran sdělil, že dnes odchází z východní Ghúty každou hodinu na 3000 osob. Využívají humanitární koridor, který zřídila syrská vláda a jehož bezpečnost zajišťuje ruská armáda.

Boje o východní Ghútu připravily o život od února na 1300 civilistů včetně 270 dětí. Podle agentury Reuters bylo zraněno 5000 lidí. V pátek při náletech v Sýrii zahynulo na 100 lidí. Asadova armáda má pod svou kontrolu 70 procent východní Ghúty a rozdělila ji na tři sektory.

Podle SOHR zemřelo v pátečních bojích nejvíc lidí v Kafr Batně a Sakbě, což jsou města ve východní Ghútě. Za nálety je prý Rusko, Moskva to však popírá.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Turecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy