Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko i Švédsko odmítli spojitost s nervovým plynem Novičok

Vlajka SR
Vlajka SR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava/Stockholm - Slovensko ostře reaguje na dnešní vyjádření ruské diplomacie, která Slovensko i Českou zařadila mezi země, jež by mohly být zdrojem smrtící látky Novičok. Podle mluvčí ministerstva obrany SR Danky Capákové slovenská armáda zmiňovanou látkou nedisponuje. Podobně mluví i Švédsko.

Novičokem byl počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes prohlásila, že nejpravděpodobnějším zdrojem látky je Česko, Slovensko, Británie nebo Švédsko.

"Útok na Skripala odsuzujeme a kategoricky odmítáme, že by s ním Slovenská republika měla cokoli společného. Rozhodně odmítáme, aby bylo Slovensko jakkoli spojováno s chemickými zbraněmi (...) a jejich použitím," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí SR PeterSusko.

Slovenské ministerstvo obrany zároveň odmítlo, že by slovenské ozbrojené síly disponovaly látkou Novičok. "Pro výcvikové účely máme přesně stanovená množství standardních bojových látek, která jsou přísně kontrolována," sdělila mluvčí resortu Danka Capáková na dotaz ČTK. Dodala, že Slovensko pravidelně podstupuje kontroly v rámci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Švédsko "rozhodně odmítá nepřijatelné a nepodložené obvinění mluvčí ruského ministerstva zahraničí, že nervová látka použitá v Salisbury může mít původ ve Švédsku," napsala na twitteru šéfka švédské diplomacie Margot Wallströmová. "Rusko by místo toho mělo odpovědět na dotazy Spojeného království," upozornila ministryně na marné žádosti Londýna o vysvětlení incidentu.

Témata:  Slovensko Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy