reklama

Cílem turecké ofenzivy proti celé pohraniční oblasti Afrín je vytlačit YPG od turecké hranice. Ankara tuto organizaci řadí k teroristickým. 

FSA podle mluvčího zatím nenarazila na odpor. Město je v obklíčení několik dní a uprchly z něj desítky tisíc lidí. Vstup protureckých oddílů do Afrínu potvrdila také exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). "Turecké jednotky a jejich syrští spojenci získali kontrolu nad několika čtvrtěmi a boje pokračují," řekl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Podle této organizace je postup protureckých oddílů rychlý, v jejich rukou je nyní polovina města.

Oddíly syrských protureckých bojovníků do Afrínu vstupují podle svého prohlášení z východu i ze západu. Civilisté, kteří ve městě ještě zůstali, se skryli do sklepů.

Boje se odehrávají také ve východní Ghútě u Damašku, z níž civilisté odcházejí po tisících. Rusko jako spojenec Damašku zabezpečuje koridor, jímž mohou civilisté odcházet. Východní Ghúta je v obležení syrské armády od roku 2013 a byla domovem asi 400.000 lidí. Podle centra pro usmíření, které zajišťuje plnění dohody o lokálním příměří, odešlo od otevření humanitárního koridoru z východní Ghúty více než 68.000 lidí.