Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvody při ruských volbách? Komise anulovala výsledky v pěti okrscích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Ruská opozice již v neděli upozornila na četné případy volebních nesrovnalostí a podvodů. Volební komise dnes anulovala výsledky prezidentských voleb v pěti okrscích, kde prošetřuje údajné neregulérnosti jako vhazování více lístků jednou osobou do urny.

Kromě vhazování několika volebních lístků jedním hlasujícím, které bylo v některých případech zachycené i na video, poukázali kritici také na to, že státní instituce a podniky nutily voliče hlasovat pod pohrůžkou sankcí.

Volební komise ale tvrdí, že nezaznamenala porušení volebních pravidel, které by výsledek hlasování jakkoli ovlivnilo. Komise prý také neregistruje žádné závažné stížnosti na neregulérnost hlasování. Stížností bylo prý tentokrát "přinejmenším dvakrát méně než při posledních volbách" v roce 2012.

Šéfka volební komise Ella Pamfilovová rovněž popřela zvěsti o tom, že na některých místech byli pozorovatelé vykázáni z volebních místností, či že byli dokonce napadeni.

Ve volbách hned v prvním kole získal nový šestiletý mandát dosavadní prezident Vladimir Putin, který obdržel 76,67 procenta hlasů.

Témata:  Rusko volby v Rusku volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy