reklama

EU podle prohlášení bere velmi vážně závěr britské vlády, že za útok nervovou látkou v Salisbury je odpovědná Ruská federace. Podle EU byl útok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru 4. března v Salisbury "bezohledný a nezákonný čin", který ohrozil životy mnoha civilních občanů.

"Evropská unie je šokována ofenzivním použitím vojenské nervové látky, v Rusku vyvíjeného typu, poprvé za 70 let na evropském území," uvedli ministři zahraničí bloku. Libovolné použití chemické zbraně kýmkoliv je podle nich zcela nepřijatelné a představuje bezpečnostní hrozbu pro všechny.

EU v prohlášení také upozorňuje, že použití nervové látky je jasným porušením Úmluvy o chemických zbraních z roku 1997, porušením mezinárodního práva a podkopáváním mezinárodního pořádku založeného na určitých pravidlech. Unie bude podle textu dění nadále pečlivě sledovat. Prohlášení se ale nijak nezmiňuje o možných sankcích vůči Rusku.

Obvinění z otravy dvojího agenta v jihoanglickém Salisbury jsou podle mluvčího Kremlu Dmitirje Peskova "ohavná, neopodstatněná a těžko vysvětlitelná". Za nesmyslná je už dříve označil i ruský prezident Vladimir Putin.

Už krátce po otravě Skripala a jeho dcery prohlásila britská premiérka Theresa Mayová, že agenta otrávilo Rusko nervovou látkou Novičok. Důkazy pro to zatím nepředložila a dnes mají v Británii odebrat vzorek látky zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Minulý týden se k Mayové připojil mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, také podle něj za útokem stojí Rusko.

Látku Novičok vyvinuli v bývalém Sovětském svazu v 80. letech minulého století. Na jejím vývoji se podílel chemik Vil Mirzajanov, který z Ruska v 90. letech emigroval a žije v USA.