Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do debaty o islámu v Německu zasáhl Steinmeier. Muslimové sem patří, tvrdí

islám
islám
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu pokračuje bouřlivá debata o tom, zda muslimové jsou součástí německé společnosti. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier nepřímo podpořil vyjádření jednoho ze svých předchůdců Christiana Wulffa o tom, že islám patří k Německu.

Steinmeier v rozhovoru s deníky mediální skupiny VRM zdůraznil, že muslimové jsou součástí německé společnosti. 

Odvolal se na výrok Wulffa, který byl ve funkci hlavy státu v letech 2010 až 2012. Wulff 3. října 2010 při příležitosti 20. výročí znovusjednocení Německa v Brémách prohlásil, že příslušnost k Německu nelze zužovat na cestovní pas, minulost rodiny nebo náboženskou víru. "Křesťanství nepochybně patří k Německu. Židovství nepochybně patří k Německu. To jsou naše křesťansko-židovské dějiny. Ale islám mezitím také patří k Německu," prohlásil tehdy Wulff, který byl před převzetím prezidentského úřadu významným politikem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

"A od tohoto poselství se nesmíme distancovat," prohlásil nyní Steinmeier. Podle bývalého čelného představitele německé sociální demokracie (SPD) Wulff nehovořil jako historik nebo religionista. "Jeho poselství bylo: 'Muslimové v Německu sem patří'," zdůraznil nynější prezident.

Steinmeier rovněž vyzval k tomu, aby se lidé nepřeli kvůli novinovým titulkům a nadpisům, ale o nástroje k dosažení zdařené integrace.

Debatu o islámu v Německu opět rozproudil nový německý ministr vnitra Horst Seehofer, který minulý týden v rozhovoru s deníkem Bild řekl, že islám k Německu nepatří a Německo je utvářeno křesťanstvím.

Německá kancléřka Angela Merkelová už před třemi lety podobně jako Wulff prohlásila, že islám k Německu patří a minulý pátek se naopak distancovala od slov šéfa sesterské bavorské strany Seehofera. Německo je sice podle ní výrazně utvářeno křesťanstvím, ale v zemi žijí také čtyři miliony muslimů. "Tito muslimové patří také k Německu a zrovna tak patří k Německu jejich náboženství, tedy i islám," potvrdila svůj postoj kancléřka.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Islám Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy