reklama

Útok připsala povstalcům operujícím v oblasti východní Ghúty. Syrská televize předtím ohlásila 29 mrtvých a za viníky označila teroristické skupiny. Pokračovaly také útoky a nálety na východní Ghútu. Podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) při nich přišlo o život 38 civilistů.

Palba na damašské předměstí se označuje za vůbec nejhorší útok na metropoli od začátku syrské války v roce 2011. Raketa zasáhla tržiště na předměstí Džaramáná, které leží zhruba tři kilometry jihovýchodně od Damašku. Poblíž je armádní kontrolní stanoviště a mnoho obchodů. Jeden taxikář řekl agentuře AFP, že na místě bylo mnoho lidí, protože se kupují dárky ke svátku matek, který se bude v Sýrii slavit ve středu.

Armáda východní Ghútu obléhá od roku 2013 a několik týdnů na ni intenzivně útočí. Z oblasti odešlo až 80.000 civilistů. SOHR oznámila, že při dnešních náletech, za nimiž je syrská armáda a její ruští spojenci, zemřelo 38 civilistů. Intenzivní boje o východní Ghútu trvají od 18. února a o život připravily na 1450 osob. Armáda podporovaná Ruskem se už zmocnila 80 procent území, jež měli dosud v rukou povstalci. Prezident Bašár Asad za vojáky bojujícími proti Ghútě přijel v neděli a děkoval jim, že zachraňují Damašek.