Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael oficiálně přiznal, že v září 2007 zničil jaderný reaktor v Sýrii

Armáda Izrael
Armáda Izrael
Foto: News.xinhuanet.com

Jeruzalém - Izrael dnes oficiálně přiznal, že 6. září 2007 zničil zařízení na východě Sýrie, které považoval za jaderný reaktor. V prohlášení armáda sdělila, že přísně tajnou operaci provedlo osm stíhaček F-15. Zničené zařízení v komplexu Kibár mělo být uvedeno do provozu na konci roku 2007.

Proč se nyní Izrael přiznal, není podle agentury AP jasné. Krok by ale mohl souviset s plánovaným vydáním pamětí expremiéra Ehuda Olmerta, ale chápán by mohl být také jako varování adresované Íránu.

"Poselstvím útoku na reaktor z roku 2007 je, že Izrael nebude tolerovat výstavbu, která by mohla představovat ohrožení jeho existence," uvedl dnes náčelník izraelského generálního štábu Gadi Eisenkot.

Podle dřívějších informací se na budování jaderného reaktoru na východě Sýrie podíleli Severokorejci a finančně i Írán. Dohoda mezi Damaškem a Pchjongjangem byla údajně podepsána v roce 2002.

Sýrie budování reaktoru nikdy oficiálně nepřiznala, podle prezidenta Bašára Asada útočili Izraelci na "nepoužívaný vojenský objekt". Existenci jaderného reaktoru potvrdily v dubnu 2008 USA s tím, že byl jen několik týdnů před dokončením. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) Jukio Amano pak 28. dubna 2011 prohlásil, že Izrael skutečně v roce 2007 bombardoval tajný syrský jaderný reaktor.

Likvidace syrského jaderného zařízení z roku 2007 se podobala izraelskému zničení iráckého jaderného reaktoru v Osiraku v červnu 1981.

Východosyrské zařízení, které před více než deseti lety Izrael zničil, leželo v oblasti, již v posledních letech ovládal Islámský stát (IS). "Představte si situaci, jaká by dnes panovala, kdyby byl v Sýrii jaderný reaktor," uvedl v prohlášení izraelské armády velitel letectva Amikam Norkin. "Myslím, že rozhodnutí Izraele zničit reaktor je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které se tu přijalo za posledních 70 let," dodal.

Témata:  Izraelská armáda Izrael Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy