Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Patří islám do Německa? Občané mají jasno a Merkelové se to líbit nebude

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Berlín - Islám k Německu nepatří, země je formována křesťanstvím. V rozhovoru pro bulvární deník Bild to řekl nový německý ministr vnitra Horst Seehofer. Kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Merkelová se ale od jeho slov jasně distancovala. A jak to vidí obyčejní Němci?

„Islám k Německu nepatří. Německo je formováno křesťanstvím. K tomu patří volné neděle, církevní svátky a rituály jako Velikonoce, Letnice a Vánoce," uvedl Seehofer. „Muslimové, kteří u nás žijí, ale samozřejmě k Německu patří," zdůraznil v rozhovoru Seehofer. Neznamená to podle něj ale, že se Němci z falešné ohleduplnosti vzdají tradic typických pro svou zemi.

Německo je sice podle Merkelové výrazně utvářeno křesťanstvím, ale v zemi žijí také čtyři miliony muslimů. „Tito muslimové patří také k Německu a zrovna tak patří k Německu jejich náboženství, tedy i islám," prohlásila v reakci na jeho slova kancléřka.

Jak to vidí občané? 

Na otázku, zda islám k Německu opravdu patří, asi tři čtvrtiny (74 procent) dotazovaných Němců odpověděly „určitě ne" nebo „pravděpodobně ne“. Průzkum Institutu Civey v pátek zveřejnil magazín FOCUS. Vyplývá z něj, že 54,6 procenta Němců si myslí, že islám „absolutně není" součástí Německa a dalších 19,7 procent odpovědělo, že „pravděpodobně není."

Pouze 6,4 procent respondentů odpovědělo, že islám „rozhodně" patří do Německa a dalších 14,9 procent odpovědělo „pravděpodobně ano" a 4,4 procenta neodpověděly.

Průzkum Institutu Civey také ukázal, že pohled občanů na islám ovlivňuje věk respondentů i politické názory. Zatímco pouze 19,2 procenta zelených voličů například odmítá tvrzení, že islám do Německa patří, mezi voliči Alternativy pro Německo (AfD) je to celých 93 procent.

Jak zdůrazňuje magazín FOCUS, otázka „Patří islám do Německa?" je nepřesná a ponechává značný prostor pro osobní výklad. Zatímco někteří se mohou ptát, zda je islám podstatnou součástí historické identity Německa, někteří ji mohou interpretovat tak, že jde o to, zda jsou muslimové v dnešním Německu vítáni.

Témata:  Islám Německo Horst Seehofer Angela Merkelová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy