Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stále nejsme v bezpečí: Tisíce bojovníků IS čekají na svou příležitost. Ve které zemi je jich nejvíce?

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Teroristická skupina Islámský stát postupně přichází o území, které získala v minulých letech. Spojenecké síly vyhání teroristy z jejich základen v Iráku a Sýrii, dobyla i dvě jejich hlavní bašty v Rakce a Mosulu. Přestože není v posledních dnech a týdnech o Islámském státu tolik slyšet, neznamená to, že už neexistuje.

V červnu 2014 vyhlásili bojovníci Islámského státu svůj chalífát. Od té doby provedl IS nebo jeho příznivci stovky teroristických útoků po celém světě. Když byl IS na vrcholu svých sil, uvádělo se, že teroristická skupina má v Iráku a Sýrii více než 80 000 džihádistů. Ačkoli je většina z nich nyní na útěku, bezpečnostní experti trvají na tom, že skupina je stále velkou hrozbou pro globální bezpečnost, uvádí deník The Sun.

Jedním z klíčových problémů je „faktor mučednictví“. V podstatě jde o to, že mnoho členů IS stále očekává, že zemře - a ne jen na bojišti. To je důvod, proč tolik lidí odešlo do ústraní a vytvořilo „spící buňky" ve svých zemích původu nebo v jiných bezpečných oblastech. Teď čekají a jsou připraveni provádět útoky po celém světě.

Irák

Přestože IS byl v Iráku zlikvidován, jeho bojovníci jsou ve válkou zpustošené zemi stále ještě přítomni. V lednu roku 2018 uskutečnili v Bagdádu a okolí několik sebevražedných útoků, při kterých zemřely desítky lidí. Odhaduje se, že na hranici mezi Sýrií a Irákem se stále schovávají 4 tisícovky džihádů.

Sýrie

Stovky bojovníků IS se údajně schovávají v okolí Damašku, desítky dalších se nacházejí na západě země. Hodně jich stále působí v oblasti Deir as-Zour. Panují obavy, že se zde vyskytují stovky tvrdých válečníků připravených k boji. Další členové IS navíc přeběhli k al-Káidě.

Turecko

Po pádu bývalých hlavních měst IS - Rakky a Mosulu - tisíce džihádů uprchly v obavě o svůj život. Mnozí věří, že se teď skrývají v Turecku a čekají na to, až budou moci dál zabíjet a páchat všemožná zvěrstva. To, že čekají na příležitost, se ukázalo při útoku na klub v Istanbulu na Nový rok 2017. Policie také zadržela 75 lidí, které podezírala, že chtějí atentát napodobit.

Tunisko

IS v roce 2015 podnikl krvavý útok na pláž Sousse a zabil 38 lidí - včetně 30 britských turistů. Od té doby byla země terčem celé řady bombových útoků inspirovaných touto skupinou.

Jemen

IS je stále extrémně aktivní v centrálním a jižním Jemenu, kde pravidelně útočí na úřady. Zatímco občanská válka usnadnila růst IS, silná přítomnost al-Kajdy jej teď omezuje.

Jordánsko

V prvním lednovém týdnu zadržely jordánské úřady 17 členů IS, kteří plánovali útoky na „citlivé" lokality. Jordánská pohraniční stráž je nyní v neustálém stavu pohotovosti kvůli obavám z džihádistů, kteří přicházejí ze Sýrie.

Libye

Přestože IS boj v Libyi prohrál, stále má tajné buňky umístěné mimo hlavní město. Některé odhady naznačují, že bojová síla IS v Libyi klesla z tisíců na pouhých 500 mužů. Libye je skupinou stále považována za klíčovou, protože země je považována za základnu pro útoky na Evropu.

Egypt

Egypt, a zejména severní Sinajská oblast, je pevností IS v Africe. Teroristé IS se přihlásili k útoku na mešitu na Sinaji, ke které došlo v listopadu 2017, zemřelo při něm 305 lidí. A na Vánoce střelec zastřelil devět věřících v křesťanském kostele v Káhiře.

Afghánistán

Afghánistán je klíčovou pevností IS. Jeho bojovníci tam nejsou vystaveni takovému útlaku jako v Sýrii a Iráku. IS má v Afghánistánu asi 10 000 bojovníků. Bojují proti Talibanu a vládním silám. Nejvíce džihádistů se pohybuje ve východním Afghánistánu v provinciích Nangarhar a Kunar.

Alžírsko

Aktivní je IS také v Alžírsku. Skupina byla dříve známá jako Jund al-Khilafah fi Ard al-Jazair. Předpokládá se dokonce, že se v Alžírsku skrývá vůdce skupiny Abu Bakr al-Baghdadi, který stále koordinuje teroristické útoky po celém světě.

Pákistán

Stejně jako v případě Talibanu, i v případě IS je těžké kvůli poréznosti hranic říci, zda se bojovníci IS pohybují v Pákistánu nebo Afghánistánu. Je možné, že IS se bude rozšiřovat i mimo tyto dvě země a provádět útoky v Uzbekistánu a Tádžikistánu také ve střední Asii.

Nigérie a Niger

IS v Nigérii zastupuje skupina Boko Haram. Skupina neustále provádí útoky proti vládním silám. Teroristické hnutí se rozrostlo po celé Africe. Skupiny pro lidská práva dokonce tvrdí, že Boko Haram začala používat děti jako sebevražedné atentátníky. Začátkem tohoto měsíce zveřejnil IS video ukazující poslední chvíle čtyř amerických vojáků, kteří byli v Nigeru terčem útoku.

Rusko

V roce 2017 se objevily zprávy o činnosti IS v Rusku, skupina se v roce 2017 přihlásila k odpovědnosti za teroristický útok v Petrohradě. Islamisté také zřejmě mají na svědomí pád egyptského letadla nad Sinajským poloostrovem v říjnu 2015. V Rusku jsou ale podle odhadů jen desítky členů ISIS.

Čad a Mali

V těchto zemích se díky nestabilitě IS daří. Pět zemí západní Afriky (Mali, Burkina Faso, Niger, Čad a Mauritánie) spojily své síly v boji proti IS. V loňském roce bylo v této oblasti zadrženo mnoho různých druhů zbraní včetně kulometů.

Filipíny

IS se v roce 2017 dařilo také ve jihofilipínském Mindanau, pod kontrolou měli bojovníci město Marawi. Nedávné zprávy naznačují, že IS ztratil na síle poté, co místní organizace začaly v boji s džihádisty spolupracovat s vládou. Odhaduje se však, že IS v zemi stále má stovky bojovníků.

Témata:  Islámský stát Irák Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy