Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová spojila útok na Skripala s agresí Moskvy vůči EU. Ruská hrozba nerespektuje hranice, varovala

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Na dnešním summitu EU se mimo jiné řeší kauza otravy bývalého agenta Sergeje Skripala. Britská premiérka Theresa Mayová při příchodu na jednání jednoznačně spojila "drzý a bezohledný" útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury s agresivním chováním Ruska vůči Evropě a dalším zemím v sousedství.

"Tuto záležitost dnes nastolím, protože je zřejmé, že ruská hrozba nerespektuje hranice," řekla Mayová novinářům. Rusko je podle ní hrozbou všem. Pokus o vraždu někdejšího dvojitého agenta a jeho dcery podle ní jednoznačně zapadá do vzorce ruského agresivního chování z posledních let. Moskva spojování s touto záležitostí odmítá.

Návrh závěrů dnešní schůzky spojuje další evropské kroky s tím, jak Rusko zareaguje na opakované výzvy mezinárodního společenství, aby odpovědělo na britské otázky a spolupracovalo s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Je možné, že návrh textu šéfové států a vlád ještě přitvrdí, o nějakých nových sankcích však EU v této chvíli oficiálně neuvažuje.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že už dříve britské premiérce Mayové vyjádřila svou solidaritu a podporu tváří v tvář "hrozným událostem v Salisbury". Podle ní je dobře, že nalezenou chemickou látku analyzuje OPCW. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že útok v Salisbury nemůže zůstat bez odpovědi.

"Myslím, že potřebujeme využít všechny diplomatické nástroje, které máme k dispozici. Musíme vyjádřit solidaritu britskému lidu, ale také musíme věc vyšetřit a musíme být velmi odpovědní," řekl při příchodu na summit řecký premiér Alexis Tsipras, který má ke spojování Ruska s útokem v Salisbury chladnější přístup.

Témata:  Theresa Mayová Rusko Angela Merkelová EU Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy