Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie tlačí své spojence ke konfrontaci s Ruskem, zuří Lavrov

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Londýn podle Kremlu tlačí své spojence z Evropské unie ke konfrontaci s Moskvou. Každá země by podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova měla o působení diplomatů rozhodovat sama.

Británie po otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery na jihu Anglie vyhostila 23 ruských diplomatů, Moskva odpověděla recipročním krokem. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, ta to odmítá.

"Každá země by měla sama rozhodovat na základě vlastního chápání pocitu důstojnosti. Vyšetřování (Skripalova případu) ani neskončilo, ale Británie se snaží přimět partnery podniknout konfrontační kroky," řekl ruský ministr a dodal, že v případu Skripal "stále nevidíme fakta - a jejich absence vede k úvahám, zda všechno není jen provokace".

Reagoval tak na rozhodnutí summitu Evropské unie povolat ke konzultacím velvyslance EU z Moskvy, jakož i na vyjádření některých zemí, včetně Česka, že by po britském vzoru mohly vyhostit ruské diplomaty.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Moskva nic neví o plánech pěti unijních zemí vyhostit ruské diplomaty v souvislosti s případem Skripal.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes přivítala, že prezidenti a premiéři ostatních členských zemí Evropské unie souhlasili s britským názorem, že za otrávení Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury nerovově paralytickou látkou novičok je "s největší pravděpodobností" zodpovědné Rusko. "Neexistuje žádné jiné věrohodné vysvětlení," uvedla. Hrozba, kterou Rusko představuje, je podle ní hrozbou pro hodnoty EU.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko EU Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy