Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk očekávý, že státy EU kvůli kauze Skripal dál vůči Rusku přitvrdí

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Předseda Evropské rady Donald Tusk očekává, že na základě diskuse na summitu přijme řada členských zemí Evropské unie už od pondělí další dodatečné kroky kvůli útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury.

Summit v noci na dnešek souhlasil s hodnocením britské vlády, že za incident je s největší pravděpodobností odpovědná Ruská federace a jiné věrohodné vysvětlení neexistuje.

Evropská unie, jejíž vrcholní představitelé se v noci na dnešek jednoznačně a společně postavili za Británii, už odvolala svého velvyslance v Moskvě ke konzultacím. Rusko jakýkoliv podíl na útocích odmítá.

Některé členské země, včetně Česka, už také oznámily, že zvažují vyhoštění ruských diplomatů. K podobnému kroku už sáhli samotní Britové, kteří poslali domů 23 pracovníků ruského velvyslanectví.

"Bude to více než jeden, ale nemyslím, že to budou všichni. To je vše, co k tomu teď mohu říci," vyhnul se ale Tusk otázce, kolik států se k podobné akci odhodlá. Na summitu už úvahy tímto směrem připustila nejen ČR, ale také tři státy Pobaltí, Dánsko či Irsko, zmiňováno bývá i Polsko.

V nynější složité situaci, kdy EU a Británie tvrdě vyjednávají o brexitu, Tuska těší demonstrace evropské jednoty tváří v tvář útoku, který britská premiérka Theresa Mayová označila za hrozbu pro celou Evropu.

Témata:  EU Donald Tusk Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy