Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky civilistů byly evakuovány z východní Ghúty

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Téměř 900 rebelů a povstalců bylo dnes evakuováno z nejjižnější části syrské východní Ghúty.

Přesun byl důsledkem dohody mezi povstalci a syrskou vládou, která tuto enklávu na pomezí Damašku od roku 2013 obléhá a několik týdnů bombarduje. S odkazem na reportáž syrské televize Al-Ichbáríja o tom informovala agentura AP.

Stovky povstalců, jejich příbuzných a dalších civilistů začaly opouštět své domovy ve východní Ghútě již v noci na dnešek. Reagovaly tak na prohlášení druhé největší povstalecké skupiny v regionu Fajlak ar-Rahmán, která souhlasila se stažením z oblasti města Arbín.

Podle vyjednané dohody by měly autobusy odvézt z měst Arbín a Zamalka a z okrajové damašské čtvrti Džubár asi 7000 lidí. Všichni budou směřovat do povstaleckých oblastí na severu Sýrie. Evakuace začala ve čtvrtek.

Rebelové podle agentury AP dostali na výběr, zda pojedou do povstalci ovládaných oblastí, nebo se přidají k armádě prezidenta Bašára Asada. Podobnou možnost vláda dala povstalcům i v minulosti při evakuaci v jiných částech Sýrie. Většina z rebelů však v syrské armádě být odmítá a obává se msty ze strany bezpečnostních složek.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy