Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mělo by Německo vydat Puigdemonta? Politici se neshodnou

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Berlín - Zadržení katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta v Německu vyvolalo rozruch. Podle některých politiků by ho spolková republika měla vydat Španělsku, jiní jsou naopak přesvědčeni, že musí být propuštěn na svobodu.

Puigdemont byl v Německu zadržen v neděli, když autem cestoval z Finska do Belgie, kde žije v exilu. Podle magazínu Focus ho po celou dobu sledovala španělská tajná služba, která také informovala německé úřady.

Případ má na starosti soud v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku, který rozhodne o tom, jestli na Puigdemonta bude uvalena vydávací vazba.

"Trestní stíhání je zcela zjevně politicky motivované," míní mluvčí opoziční Levice pro evropské otázky Andrej Hunko. Místopředseda taktéž opozičních svobodných demokratů (FDP) Wolfgang Kubicki zase vyjádřil názor, že Puigdemont nemůže být do Španělska vydán, protože německé právo nezná trestný čin "vzpoury".

Europoslanec vládních křesťanských demokratů (CDU) Elmar Brok je naproti tomu přesvědčen, že pětapadesátiletý katalánský politik musí být postaven před španělský soud. "Puigdemont se jednoznačně provinil proti španělskému právu a ústavě," řekl Brok listu Neue Osnabrücker Zeitung.

Ministryně spravedlnosti z koaliční sociální demokracie (SPD) Katarina Barleyová v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD případ nechtěla příliš komentovat a zdůraznila, že rozhodnutí je nyní v rukou německé justice.

Témata:  Carles Puigdemont Německo Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.