Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jed Novičok mohl v Británii zasáhnout na 130 lidí

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Armádnímu jedu novičok mohlo být v souvislosti s otravou bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie vystaveno přes 130 lidí. Oznámila to dnes britská premiérka Theresa Mayová.

"Soudíme, že v Salisbury mohlo být potenciálně vystaveno této nervové látce přes 130 osob," uvedla Mayová v prohlášení předaném parlamentu.

Šéfka vlády také upozornila, že Británie disponuje informacemi, že Rusko v posledních deseti letech zkoumalo způsoby, jak přepravovat nervové látky, pravděpodobně za účelem vraždění. Dodala, že Rusko krylo používání chemických zbraní v Sýrii tamějším režimem prezidenta Bašára Asada.

Rusko popírá, že by stálo za útokem na Sergeje Skripala a jeho dceru v jihoanglickém Salisbury ze 4. března. Skripal v minulosti působil v ruské vojenské rozvědce a přešel do služeb britské tajné služby.

Více než stovku diplomatů a dalších pracovníků ruských zastupitelských úřadů vyhostí do týdne Spojené státy, 16 zemí Evropské unie, včetně Česka, a také Ukrajina s Kanadou, Albánií a Norskem. Tyto země se tak rozhodly reagovat na případ otravy ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Británii, z něhož britští představitelé za podpory řady zahraničních partnerů obviňují Moskvu. Ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo, že přijme odvetná opatření.

Spojené státy vyhostí 60 lidí, Ukrajina 13 osob a Kanada čtyři osoby. Státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty, jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Španělsko a Nizozemsko (po dvou), Švédsko, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko a Maďarsko (po jednom). Mezi členskými státy unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko, jež si dnes jen předvolalo ruského velvyslance. Rakousko, kde jsou v koaliční vládě nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska, oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí. Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, která vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata.

"Odpověď bude symetrická," citovala ruské ministerstvo zahraničí agentura RIA. Vyhoštění diplomatů označila Moskva za provokativní gesto a nepřátelský krok. Rusko obvinilo západní státy, že se slepě řídí principy euroatlantického spojenectví.

Podle britské premiérky Theresy Mayové dostalo Rusko varování, že nemůže pošlapávat mezinárodní právo. Útok v jihoanglickém Salisbury byl prý "jasným vzorkem stále agresivnějšího ruského chování". "Představuje také ale novou a nebezpečnou fázi v ruské nepřátelské aktivitě proti Evropě a našim společným hodnotám a zájmům," prohlásila Mayová před poslanci v britském parlamentu. Británie oznámila vypovězení 23 ruských diplomatů už předminulý týden a Moskva následně odpověděla stejným způsobem.

Témata:  chemické zbraně Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy