reklama

Kim v Číně pobýval od neděle do dneška a doprovázela jej manželka. KLDR uvedla, že oba vůdci jednali o mimo jiné o situaci na Korejském poloostrově a že Kim označil setkání za předěl ve zlepšování vzájemných vztahů. Si podle severokorejské agentury KCNA přijal Kimovo pozvání k návštěvě KLDR.

Bílý dům uvedl, že Čína informovala amerického prezidenta Donalda Trumpa o průběhu jednání. "USA zůstávají v kontaktu s našimi spojenci Jižní Koreou a Japonskem. Vidíme tento vývoj jako další důkaz, že naše kampaň nejvyššího tlaku vytváří příhodnou atmosféru pro dialog se Severní Koreou," uvedl v prohlášení Trumpův úřad s odkazem na loňské zpřísňování sankcí či vyhrocené slovní výměny mezi Trumpem a Kimem.

Kim na setkání v Pekingu zopakoval, že je připraven se v brzké době sejít přímo s americkým lídrem.

O utajované návštěvě někoho z vysokých představitelů KLDR, jehož do sousední země podle všeho dovezl vlak, inforovala média již od pondělka. Agentura Bloomberg hovořila přímo o Kimovi. Setkání mělo být podle znalců přípravou na chystané jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, s nímž se má severokorejský diktátor sejít koncem dubna. Jižní Korea dostane o pekingském setkání od Číny informace ve čtvrtek, uvedl Soul.