Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml slíbil reakci na řetězové vyhoštění diplomatů, stojí o summit s Trumpem

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Podle Kremlu přijde reakce na řetězové vyhoštění diplomatů ve správný čas a bude odpovídat zájmům Ruska. Pokyn prezidenta Vladimira Putina k přípravě summitu s Donaldem Trumpem zatím ale zůstává v platnosti.

Ruské vedení dnes znovu odmítlo jakýkoli podíl na otravě bývalého agenta Sergeje Skripala. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes řekl, že "žádné adekvátní nebo zřetelné důkazy" o ruské vině Kreml neviděl a není mu ani jasné stanovisko oficiálních britských úřadů.

Rusko doufá, že státy, které v minulých dnech rozhodly o vyhoštění ruských diplomatů, se nad hodnověrností britských informací zamyslí. Reakce Moskvy na sérii vyhoštění přijde ve správnou dobu. "Vše uděláme tak, aby to odpovídalo zájmům Ruské federace," řekl Peskov.

Upozornil dále, že mezi zeměmi, které jsou s Británií solidární, jsou prý i státy, které si nepřestávají myslet, že britská argumentace je slabá a nedostatečná. Žádnou zemi nejmenoval.

O možné vrcholné schůzce debatovali minulý týden Putin a Trump během telefonátu, při němž šéf Bílého domu ruskému prezidentovi blahopřál ke znovuzvolení. Mluvčí ale upozornil, že v Kremlu nevědí, zda v atmosféře exodu ruských diplomatů Trumpova slova pořád platí. Prezidenti pověřili přípravou summitu ministry zahraničí, ale "nemáme informaci o tom, že by práce ministrů začala, i když Putin takový pokyn vydal," prohlásil Peskov.

Témata:  Rusko Vladimír Putin diplomacie Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy