Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron i přes napětí kvůli kauze Skripal počítá s návštěvou Ruska

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron nadále počítá s květnovou návštěvou Ruska, kdy by se měl zúčastnit ekonomického fóra v Petrohradu. Vztahy mezi Západem a Moskvou momentálně procházejí velkou krizí kvůli kauze Skripal.

"Chceme s Moskvou otevřený dialog," řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian rádiu RTL. Zároveň zopakoval, že neexistuje žádné jiné "důvěryhodné vysvětlení", než že za útok na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji je zodpovědné Rusko.

Pouze Moskva totiž podle něj věděla, jak vyrobit nervově paralytickou látku novičok, která byla podle Britů při útoku použita. Rusko podobná obvinění opakovaně odmítá.

Britská policie ve středu informovala, že Skripal a jeho dcera byli látce novičok vystaveni poprvé u vchodových dveří svého domu v Salisbury. Oba jsou stále v nemocnici v kritickém stavu. Podle vyšetřovatelů možná utrpěli trvalé poškození mozku.

Téměř tři desítky zemí světa vypověděly celkem na 130 ruských diplomatů. Z Česka budou muset odejít tři. Už v polovině března 23 diplomatů vypověděla Británie.

Témata:  Rusko Francie Sergej Skripal Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy