Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku se objevila ptačí chřipka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko potvrdilo první případ ptačí chřipky v tomto roce. Zjištěný virus je podobný tomu, jehož původ je v Japonsku a na Tchaj-wanu a který se z Asie loni rozšířil do Evropy.

Virus typu H5N6 úřady zjistily u jednoho z uhynutých racků, kteří byli nalezeni nedaleko města Galanta asi 70 kilometrů východně od Bratislavy.

Slovenští veterináři nařídili monitorovat území v okolí výskytu ptačí chřipky a zakázali lov volně žijícího ptactva. V okruhu tří kilometrů se nachází část jedné obce, ve které úřady zahájily soupis všech chovů drůbeže, holubů a jiných ptáků držených v zajetí.

"Vyzýváme chovatele, aby dodržovali biologickou ochranu chovů a zabránili kontaktu s divoce žijícími ptáky, kteří migrují Evropou," uvedla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Loni Slovensko zaznamenalo několik desítek případů ptačí chřipky. Na rozdíl od ČR tehdy Bratislava nepřistoupila k hromadnému vybíjení drůbeže.

Témata:  ptačí chřipka Slovensko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy