Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Ghútě jsou téměř u konce, tvrdí Rusko

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Moskva - Vojenská operace ve východní Ghútě u Damašku je téměř u konce. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničí.

Město Dúmá, jež je největší ve východní Ghútě, je ale podle něj stále v rukou povstalců. V noci se z Ghúty, kde boje vypukly v únoru, evakuovalo dalších zhruba 6000 lidí.

Podle ruského ministerstva obrany pokračuje evakuace Arbínu, který leží jižně od Dúmy. Povstalci i civilisté odjíždějí do provincie Idlib na severozápadě země. Dúmá je v rukou povstalecké skupiny Džajš al-Islám, která zatím na evakuaci nepřistoupila.

Ruské ministerstvo zahraničí nicméně dnes uvedlo, že rozhovory s Džajš al-Islám o evakuaci pokračují a mají šanci na úspěch. Skupina jedná s ruskými zprostředkovateli.

Syrská státní televize dnes oznámila, že syrská vláda dala Džajš al-Islám ve středu večer tři dny na to, aby Dúmu evakuovala. Mluvčí skupiny Amár Hasan uvedl, že povstalci odmítají přistoupit na žádost vlády a odcestovat na sever. Syrská provládní média tak spekulují, že se zřejmě schyluje k dalším bojům.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy