Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťané si na Velký pátek připomínají ukřižování Krista, nesmí se prát prádlo ani půjčovat věci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vatikán - Křesťané si dnes připomínají ukřižování Ježíše Krista. Ve svatopetrské bazilice se bude v podvečer konat tradiční obřad - na Velký pátek se neslaví eucharistie, při obřadu se nehraje na varhany a při liturgickém průvodu se nezpívá.

Velký pátek v Římě uzavře tradiční křížová cesta v Koloseu, které se zúčastní i papež František. Loni do Kolosea přišlo zhruba 10.000 věřících.

Velký pátek je prvním dnem Velikonočního třídenní, tedy Kristova umučení, pohřbení a vzkříšení. Následuje Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání.

V lidových pověrách je Velký pátek spojován s magickými silami. V tento den se měly otevírat hory, které vydávaly poklady. V tento den se nemělo nic půjčovat, protože půjčená věc by mohla být očarována. Nesmělo se hýbat se zemí (rýt, kopat, okopávat) ani prát prádlo, protože by bylo namáčeno do Kristovy krve.

Papež včera na závěr obřadů spojených se Zeleným čtvrtkem navštívil nejstarší římskou věznici Regina Coeli. Sloužil tam mši, krátce se setkal s nemocnými vězni a nakonec umyl nohy 12 trestancům. Rituál mytí nohou odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním.

"Ti, kteří vedou, musí sloužit,"řekl František během mše na paměť poslední večeře Ježíše Krista. "Ježíš zvrátil historické a kulturní zvyklosti své doby", když apoštolům umyl nohy - vykonal službu, jež byla do té doby předepsaná otrokům, rozvedl papež. "Ale i dnes musí dobrý vůdce sloužit, ať už působí kdekoli," dodal František. O sobě poté řekl, že je hříšníkem stejně jako trestanci, ale že dnes zastupuje Krista.

Mezi tuctem trestanců, jimž František umyl nohy, byly i dva muslimové, jeden buddhista a jeden pravoslavný křesťan. Vedle Itálie pochází z Filipín, Maroka, Nigérie, Moldavska, Kolumbie či Sierry Leone. Podle serveru Vatican News jsou ve věznice Regina Coeli trestanci 60 národností.

František, který obecně věnuje nemálo pozornosti lidem na okraji společnosti, na rozdíl od svých předchůdců nevykonává rituál mytí nohou v kostele, ale byl již v nápravném zařízení pro mladistvé či v uprchlickém středisku. Loni zavítal do věznice v obci Paliano.

Témata:  Velikonoce Papež František církev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.