I Velikonoce, které dnes začaly, jsou samozřejmě obdobím tradic a některých typických pokrmů. Patří k nim velikonoční nádivka, která by neměla chybět na stole. Víte ale, jak ji připravit?
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně. K tradicím patří i příprava některých konkrétních jídel.
Velikonoční nádivka patří k opravdu tradičním pokrmům, které jsou u nás s těmito svátky spjaty už od pradávna. Na stole by neměla chybět o Bílé sobotě, kdy je po pátečním půstu třeba vydatný pokrm.
Původně se jí říkalo také hlavička, protože se do ní dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Dnes se asi nejčastěji používá uzené maso, ale klidně můžete zvolit i kuřecí, je to jen a jen na vás.
Jelikož začalo jaro a příroda je opět v rozpuku, jsou další nezbytnou ingrediencí zelené byliny. Nabízí se třeba pažitka, mladý špenát, kopřivy nebo medvědí česnek.
Při přípravě nádivky se samozřejmě neobejdete bez rohlíků, vajec, sádla (či tuku) a mléka. Nějaký univerzální recept ale neexistuje, často se liší podle jednotlivých krajů.
Témata: recepty a vaření, Velikonoce
Související
1. ledna 2025 10:41
31. prosince 2024 12:55
29. prosince 2024 12:15
23. prosince 2024 14:58
14. prosince 2024 8:20
7. prosince 2024 15:52