Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoční nádivka by neměla chybět na stole. Víte, jak ji připravit?

Velikonoce, ilustrační fotografie.
Velikonoce, ilustrační fotografie.
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

I Velikonoce, které dnes začaly, jsou samozřejmě obdobím tradic a některých typických pokrmů. Patří k nim velikonoční nádivka, která by neměla chybět na stole. Víte ale, jak ji připravit?

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně. K tradicím patří i příprava některých konkrétních jídel.

Velikonoční nádivka patří k opravdu tradičním pokrmům, které jsou u nás s těmito svátky spjaty už od pradávna. Na stole by neměla chybět o Bílé sobotě, kdy je po pátečním půstu třeba vydatný pokrm.

Původně se jí říkalo také hlavička, protože se do ní dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Dnes se asi nejčastěji používá uzené maso, ale klidně můžete zvolit i kuřecí, je to jen a jen na vás. 

Jelikož začalo jaro a příroda je opět v rozpuku, jsou další nezbytnou ingrediencí zelené byliny. Nabízí se třeba pažitka, mladý špenát, kopřivy nebo medvědí česnek. 

Při přípravě nádivky se samozřejmě neobejdete bez rohlíků, vajec, sádla (či tuku) a mléka. Nějaký univerzální recept ale neexistuje, často se liší podle jednotlivých krajů. 

Témata:  recepty a vaření Velikonoce

Související

Aktuálně se děje

30. května 2025 21:48

Trump se pobavil na účet Macrona. Pak zopakoval nepravdivý výrok o stipendiích

Prezident Donald Trump v novém prohlášení uvedl, že by si přál, aby návrh rozpočtového zákona, který jen těsně prošel Sněmovnou reprezentantů, obsahoval ještě větší daňové škrty. "Chtěl bych vidět větší daňové úlevy," řekl Trump novinářům. "Ten zákon je skvělý. Trochu se s ním ještě bude manipulovat, bude se o něm jednat v Senátu."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy