Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoční nádivka by neměla chybět na stole. Víte, jak ji připravit?

Velikonoce, ilustrační fotografie.
Velikonoce, ilustrační fotografie.
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

I Velikonoce, které dnes začaly, jsou samozřejmě obdobím tradic a některých typických pokrmů. Patří k nim velikonoční nádivka, která by neměla chybět na stole. Víte ale, jak ji připravit?

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně. K tradicím patří i příprava některých konkrétních jídel.

Velikonoční nádivka patří k opravdu tradičním pokrmům, které jsou u nás s těmito svátky spjaty už od pradávna. Na stole by neměla chybět o Bílé sobotě, kdy je po pátečním půstu třeba vydatný pokrm.

Původně se jí říkalo také hlavička, protože se do ní dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Dnes se asi nejčastěji používá uzené maso, ale klidně můžete zvolit i kuřecí, je to jen a jen na vás. 

Jelikož začalo jaro a příroda je opět v rozpuku, jsou další nezbytnou ingrediencí zelené byliny. Nabízí se třeba pažitka, mladý špenát, kopřivy nebo medvědí česnek. 

Při přípravě nádivky se samozřejmě neobejdete bez rohlíků, vajec, sádla (či tuku) a mléka. Nějaký univerzální recept ale neexistuje, často se liší podle jednotlivých krajů. 

Témata:  recepty a vaření Velikonoce

Související

Aktuálně se děje

11. července 2025 8:26

Poslední z velkých hvězd je ve Varech. Skarsgård bude v Česku i o víkendu

Do Karlových Varů již ve čtvrtek dorazila poslední z velkých festivalových hvězd, která okoření závěr letošního 59. ročníku filmové přehlídky. Dnes a zítra se mohou přítomní fanoušci kinematografie setkat se Stellanem Skarsgårdem.

Zdroj: Dan Šrámek

Další zprávy