Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bramborový salát třikrát jinak. Jak připravit ten klasický i netradiční?

Bramborový salát
Bramborový salát
Foto: Depositphotos

Bramborový salát neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl. Jak jej připravit zřejmě ví každý, my pro vás máme ale i recepty na netradiční verze.

Klasický český bramborový salát

Ingredience:
1 kg brambor
3 sterilované okurky
1 cibule
150 g sterilovaného hrášku
2 mrkve
100 g celeru
3 vejce natvrdo
200 g majonézy
2 lžičky plnotučné hořčice
Sůl, pepř, ocet

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte je na malé kostky. Mrkev a celer uvařte do měkka, nechte vychladnout a nakrájejte na drobné kostičky. Vejce natvrdo nasekejte nadrobno, stejně tak cibuli a okurky.

V míse smíchejte brambory, zeleninu, hrášek, vejce a okurky. Přidejte majonézu, hořčici, trochu octa, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
 
Bramborový salát bez majonézy

Ingredience:
1 kg brambor
3 jarní cibulky
150 g sterilovaného hrášku
2 mrkve
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce citronové šťávy
Sůl, pepř, čerstvá petrželka

Postup:
Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a nakrájejte na plátky. Mrkev uvařte do měkka a nakrájejte na kolečka. Jarní cibulky nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte brambory, mrkev, hrášek a jarní cibulku.

V misce smíchejte olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Zálivku nalijte na salát a promíchejte. Posypte nasekanou petrželkou a nechte odležet v chladu.
 
Vánoční bramborový salát s jablkem

Ingredience:
1 kg brambor
2 kyselá jablka
3 sterilované okurky
2 vejce natvrdo
150 g sterilovaného hrášku
2 lžíce zakysané smetany
150 g majonézy
1 lžička hořčice
Sůl, pepř, cukr, citronová šťáva

Postup:
Uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kostky. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kousky. Okurky a vejce nasekejte nadrobno. V míse smíchejte brambory, jablka, okurky, vejce a hrášek.

Připravte zálivku ze zakysané smetany, majonézy, hořčice, citronové šťávy, špetky cukru, soli a pepře. Zálivku promíchejte se salátem a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit. Všechny saláty chutnají nejlépe, pokud se nechají odležet přes noc!

Témata:  recepty a vaření

Související

Aktuálně se děje

22. prosince 2024 22:09

Útočník z trhů v Magdeburgu jde do vazby. Počet obětí stoupl

Německá policie v neděli uvedla, že pachatel pátečního útoku na vánočním trhu v Magdeburgu míří do vazby. Změnila se také bilance tragédie. Počet obětí stoupl ze dvou na pět. Nepřežily čtyři ženy a jedno dítě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy