Čočka na kyselo je tradiční novoroční pokrm, který se připravuje snadno, rychle a je nejen chutný, ale také výživný. Tento recept je ideální volbou pro oběd či večeři. Níže najdete podrobný postup, jak čočku na kyselo připravit.
Ingredience (pro 4 porce):
250 g suché hnědé čočky
1 středně velká cibule
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce octa (dle chuti)
2 lžíce rostlinného oleje (nebo másla)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
1 lžička cukru (volitelné)
4 vejce (volitelně, na volské oko)
4 plátky uzeniny (volitelné, např. klobása či uzené maso)
Postup:
Čočku přeberte, propláchněte pod tekoucí vodou a namočte do studené vody alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Namočení zkrátí dobu vaření a čočka bude lépe stravitelná.
Namočenou čočku dejte vařit do nové vody. Přidejte bobkový list a nové koření. Vařte na mírném ohni, dokud není čočka měkká, ale nerozvařená (asi 20–30 minut). Před koncem vaření osolte.
Na pánvi rozehřejte olej (nebo máslo) a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezíská světle zlatavou barvu.
Hotovou jíšku přidejte k uvařené čočce. Dobře promíchejte a krátce povařte, aby se vše spojilo a omáčka zhoustla. Podle potřeby můžete přidat trochu vody, aby pokrm měl požadovanou konzistenci.
Do čočky přidejte ocet a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dosolte, opepřete nebo přidejte trochu cukru pro vyvážení chutí. Pokud preferujete výraznější kyselost, přidejte více octa podle vlastní chuti.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a připravte volská oka. Pokud chcete, opečte také uzeninu nebo plátky slaniny. Čočku na kyselo podávejte s volským okem a případně plátkem opečené uzeniny. Jako přílohu můžete zvolit čerstvý chléb nebo vařené brambory.
Témata: recepty a vaření
Související
31. prosince 2024 12:55
29. prosince 2024 12:15
23. prosince 2024 14:58
14. prosince 2024 8:20
7. prosince 2024 15:52
8. listopadu 2024 20:19