Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko oficiálně vypovědělo tři české diplomaty, zemi mají opustit do 5. dubna

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Moskva/Praha - Moskva dnes oficiálně označila trojici českých diplomatů v Rusku za nežádoucí osoby a dala jim lhůtu do 5. dubna pro opuštění země. Jejich vykázání je součástí série obdobných kroků, které Rusko činí jako odvetu za vypovězení svých více než 150 diplomatů ze zhruba tří desítek zemí.

Koordinované vypovězení Rusů bylo tento týden projevem solidarity s Británií, kde byl počátkem měsíce otráven někdejší ruský tajný agent spolupracující s britskou tajnou službou a jeho dcera. Londýn z útoku obviňuje Moskvu, která to popírá.

"Na ministerstvo zahraničí Ruské federace v Moskvě byl dnes odpoledne povolán český chargé d'affaires, kterému byla předána nóta, v níž jsou ruskou stranou tři čeští diplomatičtí zástupci označeni za tzv. nežádoucí osoby, a musí tak i se svými rodinnými příslušníky opustit území Ruské federace nejpozději do 5. dubna 2018," sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Vedením diplomatické mise v Moskvě po odjezdu velvyslance Vladimíra Remka, který své působení v ruské metropoli ukončil letos k 31. lednu, byl jako chargé d'affaires pověřen Petr Kroužek.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy