Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mexiku byla zahájena prezidentská kampaň, o post hlavy státu bude bojovat i bývalá první dáma

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - 1. července se budou v Mexiko konat prezidentské volby. Favoritem je levicový politik Manuel López Obrador (64), který se o nejvyšší úřad pokoušel už dvakrát neúspěšně. O post hlavy státu se uchází také žena.

Dva ze čtyř kandidátů dnes zahájili kampaň. Druzí dva uchazeči o nejvyšší úřad odložili začátek kampaně kvůli Velikonocím na neděli. Hlavními tématy kampaně bude boj s korupcí a velkou kriminalitou. Průzkumy ukazují, že příští hlavou nejlidnatější španělsky mluvící země zřejmě nebude kandidát současné vládní strany.

López Obrador vzbudil nedávno obavy výrokem, že se chystá revidovat smlouvy s firmami v ropném průmyslu a zastavit výstavbu nového letiště v hlavním městě Mexiku.

Druhé místo v průzkumech si zatím drží nejmladší z kandidátů Ricardo Anaya (39), který dnes zahájil kampaň setkáním s mladými lidmi. Každý třetí volič je podle španělského deníku El País mladší 29 let. Kandidát koalice pravého středu Anaya vyzval mladé, aby mu dávali návrhy jak bojovat s korupcí a kriminalitou a jak zmenšit propast mezi chudými a bohatými.

Kriminalita v Mexiku loni výrazně vzrostla, počet vražd se podle vládní statistiky zvýšil oproti předchozímu roku o čtvrtinu. Celkem vyšetřovatelé loni otevřeli 25.339 případů vražd, což je nejvíce od roku 1997. "Jako Mexičanka se cítím zklamaná a mám strach vyjít na ulici," řekla novinářům na setkání s Anayou 22letá Mónica Vargasová. Studentka literatury také uvedla, že mnozí její spolužáci museli skončit se školou, protože jejich rodiny na to nemají peníze.

Volební kampaň dnes zahájila rovněž bývalá první dáma Margarita Zavalaová, kterou na mítinku doprovázel manžel, exprezident Felipe Calderón a jejich tři děti. 50letá Zavalaová je teprve šestou ženou v historii země, která se uchází o nejvyšší úřad. Žádná z nich ale zatím prezidentské volby nevyhrála.

Za současnou vládní stranu PRI kandiduje José Antonio Meade (49), který do loňska působil jako náměstek ve vládě současného prezidenta Enriqueho Peňi Nieta.

Témata:  Mexiko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy