reklama

S prohlášením o prohledávání přišla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, podle níž britské úřady neuvedly důvod tohoto kroku. Incident nazvala "poslední provokací".

"Víme o historce, která se šíří na sociálních sítích. Oznamujeme, že metropolitní policie neprovádí žádnou prohlídku," reagovala londýnská policie na twitteru.

Podle AP mělo nicméně letadlo před plánovaným odletem nazpět do Moskvy tříhodinové zpoždění. Ruské velvyslanectví v Londýně v této souvislosti uvedlo, že britští celníci chtěli prohlídku stroje provést bez přítomnosti posádky. Kapitán stroje prý ale odmítl odejít a po dlouhém vyjednávání za přítomnosti pracovníka ruské ambasády tam mohl zůstat. Stroj pak odletěl nazpět do Moskvy.

Mezi Británií a Ruskem panují napjaté vztahy v souvislosti s kauzou bývalého agenta Sergeje Skripala. Obě země si vzájemně vypověděly 23 diplomatů. V pátek Rusko dalo navíc Británii měsíc na to, aby zmenšila svůj diplomatický sbor v Moskvě na velikost ruské diplomatické mise v Británii. Není jasné, jakého počtu britských diplomatů se to týká. Před vypuknutím krize bylo evidovalo britské ministerstvo zahraničí v zemi 64 ruských činitelů.