Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn musí z Ruska stáhnout dalších 50 diplomatů

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Moskva - V souvislosti s aférou kolem otravy bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala si Londýn a Moskva již v polovině března recipročně vypověděly 23 diplomatů. Rusku to nestačí a vyzvalo Británii, aby z jeho území stáhla dalších více než 50 diplomatů.

Ruské ministerstvo zahraničí tento krok oznámilo již v pátek, když si předvolalo britského velvyslance v Moskvě Laurieho Bristowa. Nyní ale upřesnilo, o kolik lidí jde.

Na rozdíl od předchozího recipročního vypovězení už ale Rusko podle všeho jmenovitě neurčilo, kdo má odejít, a ponechalo výběr osob na britské straně. Na snížení stavů mají Britové měsíc. Vyhoštění diplomaté měli na sbalení osobních věcí a odcestování týden.

"Žádali jsme o rovnováhu. Britové mají o 50 diplomatů více než Rusové," řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Na dotaz, zda to znamená, že Londýn bude muset odvolat přesně 50 diplomatů, odpověděla: "Něco přes 50".

Tato nerovnováha na zastupitelských úřadech mezi dvěma státy není ojedinělá. Například Litva, která stejně jako Česko vyhostila v solidaritě s Británií tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, na tuto nevyváženost upozornila. "Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě," uvedlo litevské ministerstvo zahraničí. Ve stejné situaci je i ČR, v níž má Rusko přibližně desetkrát víc diplomatů, než má Praha na ruském území.

Témata:  Rusko Velká Británie diplomacie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy