Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda ovládla čtyři města v Ghútě, blíží se poslední bitva s povstaleckou Armádou islámu

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Asadova armáda ovládla většinu měst a vesnic ve východní Ghútě a soustředí se na boj s povstalci z organizace Džajš al-Islám (Armáda islámu) v poslední baště, v městě Dúma. Tuto skupinu rebelů podporuje politicky i finančně Saúdská Arábie, podle syrské vlády jde o teroristy.

Skupina povstalců a jejich příbuzných je připravena opustit jen jižní části východní Ghúty. Do měst Zamalka, Arbín, Ajn Tarma a Džúbar přijelo 38 autobusů, které mají na 1700 rebelů a civilistů přepravit do severovýchodní provincie Idlib.

Do Idlibu bylo v posledních dvou týdnech podle státní agentury SANA převezeno na 38.000 povstalců a civilistů. Evakuace je jedním z největších přesunů od vypuknutí syrského konfliktu před sedmi lety. Přitom z různých částí Sýrie bylo za poslední týdny do státem kontrolovaných oblastí kvůli bojům evakuováno přes 100.000 osob.

Jednání s rebely ve městě Dúma, které je posledním, nad nímž nemá syrská vláda kontrolu, ještě pokračují. Skupina má buď odejít na sever, nebo čelit ofenzivě. Mluvčí skupiny ale před několika dny řekl, že bojovníci Džajš al-Islám nikdy neodejdou. Evakuaci na sever označil za nucené přesídlení.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy