Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cvičení Key Resolve: USA a Jižní Korea zahájily rozsáhlé vojenské manévry

USS Truxtun (DDG-103)
USS Truxtun (DDG-103)
Foto: U.S. NAVY

Soul - Jižní Korea a USA zahájily každoroční společné vojenské cvičení. Manévry zahrnují dvě různá cvičení. Dnes začaly polní manévry Foal Eagle, kterých se účastní vzdušné, pozemní a námořní síly. Cvičení Key Resolve, založené převážně na počítačové simulaci, potrvá jako obvykle dva týdny a začne v polovině dubna.

Manévry byly letos odloženy kvůli zimním olympijským a paralympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu a kvůli snaze o vytvoření podmínek pro obnovení rozhovorů mezi oběma Korejemi. Cvičení bude zkrácené o polovinu, potrvá měsíc.

Mluvčí amerického ministerstva obrany v březnu uvedl, že obou akcí se zúčastní asi 23.700 amerických vojáků a přes 300.000 Jihokorejců. Jihokorejští vojenští představitelé oznámili, že rozsah manévrů se nebude lišit od předchozích let.

Severní Korea zmíněná cvičení považuje za nácvik invaze do KLDR a tradičně proti nim protestuje. Letos se ale Severní Korea k manévrům zatím nevyjádřila. Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle Reuters v březnu řekl jihokorejské delegaci, která přijela do Pchjongjangu, že situaci kolem společných cvičení "chápe".

Témata:  U.S. ARMY U.S. Navy Jižní Korea

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy