Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při vojenské operaci na Sinaji zemřelo dalších 8 lidí. Tažení proti IS ohrožuje i civilisty

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Protiteroristická operace Sinaj 2018 začala 9. února, a to i v reakci na listopadový útok na mešitu v Bir al-Abdu, při němž zahynulo 305 lidí. Při posledních střetech egyptské armády s radikály na východě země zahynulo šest džihádistů. Armáda eviduje za poslední týden kromě dvou ztrát na životech také dva zraněné.

Jeden z radikálů byl zabit při zásahu proti "velmi nebezpečné teroristické buňce", citovala mluvčího armády agentura AFP.

Za uplynulý týden bezpečnostní složky zadržely přes 500 hledaných zločinců a zabránily 169 cizincům ve vstupu do Egypta přes západní hranici s Libyí. Kromě Sinaje se vládní oddíly zaměřují právě i na odlehlý západ země či deltu Nilu.

Za první měsíc ofenzívy Sinaj 2018 egyptské vojsko ohlásilo smrt 105 islamistů a 16 vojáků. Operace si celkem vyžádala životy již 22 členů armády. Televize Al-Džazíra nedávno informovala také o škodách, které bombardování a nasazení těžké vojenské techniky způsobuje civilnímu obyvatelstvu. Mnoho lidí prý muselo opustit své domovy v důsledku destrukce škol a dalších budov.

Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva. V oblasti nyní působí i větev tzv. Islámského státu, která je hlavním podezřelým v souvislosti s útokem na mešitu Ravda v Bir al-Abdu.

Témata:  Egypt Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy