Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při nedělním útoku islamistů v Maiduguri zemřelo 18 lidí, desítky lidí byly zraněny

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Abuja - Při nedělním útoku ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie zemřelo 18 lidí a dalších 84 bylo zraněno. Krvavý incident mají s největší pravděpodobností na svědomí islamisté z Boko Haram.

Ve městě Maiduguri měla kdysi Boko Haram centrálu, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na státní záchranářskou službu SEMA.

"V tuto chvíli jsme napočítali 18 těl ve dvou čtvrtích Bale Shuwa a Bale Kura," řekl pracovník SEMA odpovědný za evakuace. Dodal, že "osoby byly zabity, když se snažily uprchnout před střelbou mezi povstalci a vojáky".

Nigerijská vláda před týdnem oznámila, že už nějakou dobu jedná s Boko Haram o nastolení klidu zbraní. Několik dní předtím údajně po "úsilí prezidenta Muhammadu Buhariho" propustili radikálové 105 ze 110 dívek, které 19. února unesli z internátní školy ve městě Dapchi.

Název Boko Haram znamená v překladu z hauštiny "západní vzdělávání je hřích". V uplynulých devíti letech si násilí páchané touto skupinou v Nigérii vyžádalo přes 20.000 obětí a více než 2,5 milionu lidí vyhnalo z jejich domovů.

Témata:  Boko Haram Nigérie terorismus v Nigérii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy