Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal přesun povstalců z východní Ghúty, autobusy odváží bojovníky a jejich rodiny

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Z Dúmy ve východní Ghútě dnes odjely dva autobusy s bojovníky hlavní povstalecké skupiny Džajš al-Islám (Armáda islámu) a jejich rodinami. Míří do města Džarábulus, které leží na hranici s Tureckem a které společně ovládají syrští rebelové a turecké jednotky, napsala agentura AP.

Odjezd první skupiny bojovníků z Dúmy kromě státních médií potvrdila také exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Dúmá je po týdnech intenzivního bombardování ze strany syrského režimu poslední částí východní Ghúty pod kontrolou povstalců. O víkendu se vyjednavači zastupující obléhané město dohodli s ruskou armádou na evakuaci těžce zraněných osob, představitelé Džajš al-Islám ale hlásili, že oblast neopustí.

Nekompromisní operace syrské armády ve východní Ghútě, která začala 18. února, si vyžádala života 1600 civilistů. Úřady uvádí, že přes 46.000 lidí, z nichž asi čtvrtinu tvořili bojovníci, už bylo v posledních dnech přesunuto do povstaleckého teritoria severovýchodní provincie Idlib.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy