Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V provizorních táborech na hranici Pásma Gazy zůstávají tisíce Palestinců

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Tisíce Palestinců setrvávají v improvizovaných stanových táborech podél hranice Pásma Gazy s Izraelem. Účastníci protestů se vydali k hranici v pátek a při různých incidentech jich izraelští vojáci 15 zabili. Šestnáctý Palestinec podlehl svým zraněním během dneška.

Palestinci protestují za právo na návrat uprchlíků a jejich potomků do oblastí nyní tvořících součást Izraele.

Páteční oběti jsou nejvyšší za jediný den od války v roce 2014 mezi Izraelem a ozbrojenou islámskou skupinou Hamás, který kontroluje Pásmo Gazy. Mnozí demonstranti dnes setrvávali v bezpečné vzdálenosti od hraniční čáry, kde dál hlídkují posílené izraelské jednotky.

Izraelská armáda uvedla, že někteří z těch, kteří byli zastřeleni v pátek, v první den protestu, stříleli na její vojáky, zapalovali pneumatiky a házeli kameny a zápalné lahve směrem k hranici. Hamás uvedl, že pět z mrtvých byli členy jeho ozbrojeného křídla. Izrael oznámil, že mrtvých členů Hamásu a dalších dvou palestinských ozbrojených frakcí je osm.

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy