Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém francouzských předměstí? Oblasti obývané migranty jsou líhní terorismu, výzkumníci vydali alarmující studii

islám
islám
Foto: Pixabay

Paříž - Studie provedená Francouzským institutem mezinárodních vztahů (Ifri) zkoumala 137 osob odsouzených za radikální islámské teroristické činy. Analytici tak díky ní mohli vytvořit profil průměrného francouzského džihádisty.

Průměrný radikální islámský extrémista je mladý muž ve věku něco přes 20 let, pravděpodobně se narodil v jednom z chudších francouzských předměstí většinově obývaných migranty. A nejprve začínal drobnou kriminalitou, cituje z analýzy server Franceinfo.

Ve Francii bylo v letech 2004 až 2017 odsouzeno 137 islámských extrémistů - jejich průměrný věk je 26 let a převážnou většinu (131) byli muži a pouze šest ženy. Zhruba 40 procent odsouzených pocházelo z chudých předměstí obývaných velkými počty migrantů, 90 procent pocházelo z velkých rodin a asi polovina z nich neměla žádné vyšší vzdělání. Více než třetina - 36 procent – neměla práci a dalších 22 procent bylo zaměstnáno jen na částečný úvazek nebo pracovalo jen příležitostně.

Všichni odsouzenci byli muslimové - 74 procent z nich se narodilo do islámské rodiny a 26 procent tvoří francouzští konvertité k islámu. Většina odsouzených (69 procent) se narodila ve Francii, ale většina - 59 procent – zároveň měla alespoň jednoho rodiče z „regionu Maghrebu" nebo severozápadní Afriky.

Málokterý z odsouzených se stal radikálním islamistou přes noc, tento proces trvá u mnohých třeba i několik let. Myšlenku, že muslimové jsou radikalizováni výlučně přes internet, ale výzkumníci zpochybňují, protože mnozí z odsouzených popsali, že navštěvovali společnou skupinu věřících v reálném světě.

Studie přichází skoro rok poté, co francouzský akademik a expert na radikální islám Gilles Kepel vydal knihu o tom, že se na francouzských předměstích obývaných migranty objevil nárůst islámského extremismu. Vysvětloval také, že radikální islám od sedmdesátých let rostl v několika vlnách.

Problémy islámského radikalismu v zemi plánuje francouzský prezident Emmanuel Macron vyřešit „restrukturalizací" islámu ve Francii. V rámci pokusů o deradikalizaci mladých muslimů dokonce vzniklo deradikalizační centrum v Beaumont-en-Véron. Kvůli nedostatečnému počtu zájemců z řad muslimů ale bylo zavřeno.

Témata:  Islám Francie muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy