Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová slovenský premiér Pellegrini příští týden navštíví Česko

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Nový slovenský premiér Peter Pellegrini patrně příští týden navštíví Českou republiku. Podle ministerstva zahraničí SR se cesta uskuteční 11. dubna. Úřad slovenské vlády ale zveřejní přesný termín cesty až po dohodnutí všech detailů návštěvy.

Pellegrini dodrží tradici, že první či poslední oficiální zahraniční návštěva vrcholných slovenských politiků vede do Česka. Čeká ho jednání s premiérem Andrejem Babišem i zástupci Sněmovny a Senátu. 

Tématy jednání budou kromě jiného vztahy mezi oběma zeměmi i s ohledem na společné oslavy kulatých výročí, které se týkají obou států někdejší československé federace. Na letošní rok například připadá 100. výročí založení Československa. Vzhledem k nadcházejícímu předsednictví Slovenska ve visegrádské skupině by Pellegrini s Babišem měli hovořit i o regionální spolupráci.

Pellegrini se novým předsedou slovenské vlády stal poté, co kvůli politické krizi po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval v polovině března tehdejší premiér Robert Fico.

S českým prezidentem Milošem Zemanem se Pellegrini setká již ve čtvrtek během Zemanovy oficiální návštěvy Slovenska. Pro Zemana to bude první zahraniční návštěva ve druhém funkčním období hlavy státu. Na Slovensko Zeman loni zavítal i na svou poslední zahraniční cestu během prvního prezidentského mandátu.

Témata:  vláda Slovensko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy