Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko s žádostí o vyšetřování otravy Skripala neuspělo

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Rusko na dnešním zasedání výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) neuspělo s žádostí o nové, společné vyšetřování případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Anglii.

Mimořádnou schůzi rady v Haagu iniciovala Moskva, která důrazně popírá obvinění od britské vlády, že za útok je odpovědné Rusko, a domáhá se účasti na vyšetřování.

Britská delegace označila návrh na společné britsko-ruské vyšetřování útoku v anglickém Salisbury za zvrhlý. "Jde o taktiku odvádění pozornosti a jenom o další dezinformaci určenou k vyhýbání se otázkám, na které ruské úřady musejí odpovědět," uvedla britská delegace.

Ruský návrh podle agentury Reuters podpořilo jen pět zemí - Alžírsko, Ázerbájdžán, Čína, Írán a Súdán. Proti jich bylo 15 a zbylých 17 se hlasování zdrželo. Česko v současnosti ve výkonné radě OPCW zastoupeno není.

Podle ruského zástupce v OPCW Alexandra Šulgina Rusko svůj návrh předložilo spolu s Íránem a Čínou. Ruský delegát západní státy obvinil, že se dnes usilovně snažily jednání výkonné rady zmařit. "Západ nestojí o reálné vyšetření případu Skripalových, protože se bojí, že se bude muset zodpovídat za pomluvu," citovala Šulgina agentura TASS. Západní státy se prý na zasedání "snížily k pomlouvačným útokům, na které muselo Rusko tvrdě odpovědět".

Témata:  Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy