Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do kauzy útoku na Skripala se vloží další důležitá osoba

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Do kauzy Sergeje a Julije Skripalových se hodlá vložit Marina Litviněnková, vdova po bývalém ruském agentovi otráveném v Londýně v roce 2006 radioaktivním poloniem. Britská tajná policie má v případu novou stopu. Prověřuje totožnost Rusa, který den před otravou Skripala 4. března cestoval ve stejném letadle, v němž se Julija vracela z Moskvy do Londýna.

Litviněnko, zběhlý agent ruské tajné služby FSB, před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat.

Litviněnkova vdova Marina, která žije v Británii, oslovila prostřednictvím BBC Viktoriji Skripalovou, neteř Sergeje Skripala, která se hodlá do Spojeného království za svými příbuznými vydat. Prý nabídla Viktoriji veškerou pomoc, protože se v minulosti ocitla v obdobné situaci.

Viktorija Skripalová novinářům řekla, že chce v Británii mluvit hlavně se svou sestřenicí Julijí, která se už po otravě probrala s kómatu. Naznačila, že by ji chtěla do Ruska odvézt.

Nová stopa v případu?

Julija Skripalová přistála na letišti v Heathrow v sobotu 3. března odpoledne, o den později se se svým otcem stala obětí útoku.

Prověřovaná ruská osoba podle listu The Daily Mail strávila ve Spojeném království jen několik hodin, než se vydala na zpáteční cestu do Moskvy. Britští vyšetřovatelé zkoumají, za jakým účelem podezřelý člověk z Ruska do Británie přijel.

Policisté prověřují ještě několik dalších lidí cestujících v letadle s Julijí Skripalovou. "Jsme přesvědčeni, že je možné, že osoby zodpovědné za útok opustily zemi během několika hodin," řekl britskému listu informovaný zdroj.

Britská policie zatím v souvislosti s kauzou Skripalových nehovořila o konkrétních podezřelých. To může nasvědčovat tomu, že nervová látka byla do Spojeného království dopravena spíš poštou nebo ji z Moskvy dovezla Julija Skripalová ve svém zavazadle.

Témata:  Alexander Litviněnko Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy