Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie nedokáže chránit ruské občany na svém území, tvrdí Moskva

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Británie není schopná chránit bezpečnost ruských občanů v zemi. Poukazuje například na otravu někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, podivnou sebevraždu miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského, vraždu jeho přítele Nikolaje Gluškova či nedávnou otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

V dnešním prohlášení to uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Zároveň sdělilo, že nezájem Londýna objasnit Skripalovu otravu ukazuje na to, že za případem mohou stát britské tajné služby. „Londýn jednal v rozporu se všemi normami mezinárodního práva a etiky a dokonce i proti zdravému rozumu. Londýn obvinil Rusko z otravy ruských občanů bez předložení jakýchkoli důkazů a uceleného obrazu zločinu," uvedlo dnes ruské ministerstvo zahraničí.

Zároveň připomnělo sérii vražd či kontroverzních úmrtí Rusů v Británii s tím, že je očividné, že Spojené království na svém území nedokáže zajistit ruským občanům bezpečnost. Ve výčtu mrtvých v Británii Moskva zmínila i původem gruzínského opozičního politika a bohatého podnikatele Badriho Patarkacišviliho obchodně činného v Rusku, který v roce 2008 náhle zemřel, či nečekaný skon podnikatele Alexandra Peperpiličného.

Šéfka britské vlády Theresa Mayová v parlamentu prohlásila, že za útokem na Skripala je Rusko, které použití nervové látky nařídilo, nebo umožnilo, aby se k toxické substanci dostal někdo jiný. Moskva odpovědnost odmítá.

Ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení rovněž obviňuje Británii za to, že zatajuje klíčová fakta o útoku na Skripala, mimo jiné i počet osob zasažených nervovou látkou. Jako podivné ministerstvo označilo aktivity v britském výzkumném komplexu Porton Down, který se nachází nedaleko Salisbury, kde byli Skripal a jeho dcera tento měsíc otráveni.

Místo snahy případ objasnit se Londýn podle Moskvy zaměřil na to, aby rozšířil obvinění Ruska. V této souvislosti ruské ministerstvo zahraničí poznamenalo, že Rusko na svých hranicích registruje účelové vyvolávání napětí a také demonstrace cizí vojenské síly.

Bývalý ruský tajný agent Litviněnko, který je v prohlášení ministerstvo rovněž uveden, zemřel v Británii v listopadu 2006 na otravu radioaktivním poloniem. Před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat.

Tvrdý kritik Kremlu Berezovskij byl v roce 2013 nalezen ve svém londýnském bytě oběšený, řada lidí verzi o sebevraždě ale nevěří. Jedním z takových byl i Gluškov, kterého zatím neznámý vrah letos v březnu uškrtil.

Témata:  Rusko Velká Británie Alexander Litviněnko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.