Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlín žádá Británii o důkazy o ruské vině na otravě Skripala

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Tajemník německého ministerstva zahraničí pro vztahy s Ruskem Gernot Erler dnes vyzval Británii, aby předložila důkaz, že Moskva stála za otrávením bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Podle Erlera roste tlak na Londýn poté, co britská vojenská laboratoř v Porton Downu v úterý připustila, že nemůže prokázat ruský původ nervově paralytické látky, která byla před měsícem při útoku v jihoanglickém Salisbury použita.

"To protiřečí tomu, co jsme předtím slyšeli od britských politiků, a určitě to zvýší tlak na Británii, aby předložila další důkaz o tom, že stopy přesvědčivě vedou do Moskvy," řekl Erler. Zároveň dodal, že informace tajných služeb patrně vedly Británii k tomu, že v souvislosti s pokusem o vraždu bývalého agenta obvinila přímo ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Zjevně z britské strany existovaly takové zprávy, založené na informacích tajných služeb, takže nejen Porton Down sehrál svou roli, ale také dodatečné informace," řekl Erler. "Ale ty nejsou veřejně známy, a nyní je tu tlak na to, aby bylo těchto informací odhaleno více, jinak celá věc není transparentní," dodal Erler.

Německo stejně jako Británie, USA a další západní státy kvůli útoku z 4. března vypovědělo ruské diplomaty. Rusko reagovalo recipročně. Erler dnes zdůraznil, že stupňování napětí mezi Západem a Ruskem musí skončit. 

Témata:  Německo Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy