reklama

Lidé v Bratislavě a více než desítce dalších měst požadovali odvolání policejního prezidenta Tibora Gašpara, který je podle nich symbolem politického vlivu na výkon spravedlnosti. Premiér Peter Pellegrini výzvy k jeho odchodu odmítl s tím, že rozhodování vlády musí být založeno na faktech, a ne na emocích.

V Bratislavě dorazilo podle slovenských médií na centrální náměstí Slovenského národního povstání okolo 30.000 lidí. Stejně jako předchozí demonstrace akci uspořádalo hnutí Za slušné Slovensko, které od Kuciakovy únorové vraždy pravidelně protestuje proti stavu státu. Protesty, kterých se v průběhu března účastnily až statisíce lidí, vedly k pádu vlády Roberta Fica a vytvoření nového kabinetu vedenému jeho stranou Smer. Podle organizátorů demonstrací se však řada věcí, které lidem vadí, nezměnila.

"Žádáme důsledné vyšetření vražd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové za účasti mezinárodního týmu," řekl člen organizačního týmu Juraj Šeliga.

Mezi lidmi se objevovaly transparenty jako "Všechny Ficovy loutky a kašpárkové, ztraťte se z veřejného života", další nápisy vyzývaly k předčasným volbám. Demonstranti tím dávali najevo, že považují obměnu vlády za kosmetickou úpravu, která nezbavila Fica klíčového vlivu na chod země.

Tisíce lidí se sešly k obdobným protestům rovněž v Košicích, Banské Bystrici, Prešově, Nitře, Popradu a dalších městech. Účast byla podle organizátorů vesměs nižší než při březnových demonstracích.

Zásadním požadavkem demonstrantů směrem k novému ministru vnitra Tomáši Druckerovi je odvolání Gašpara. Jmenování člověka nespojeného s dosavadní politickou reprezentací by podle organizátorů protestů mělo zaručit nezávislejší vyšetření Kuciakovy vraždy a zlepšit obraz policie v očích veřejnosti.