Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování: Z Idomeni se ztratila polovina uprchlíků. Někteří mohou být nebezpeční

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Mail Online

Idomeni – Řecká policie úspěšně vyklidila provizorní uprchlický tábor v Idomeni. Autobusy odvezly uprchlíky na jiná místa, vše šlo až podezřele rychle. A brzy se ukázalo proč – v táboře žilo asi 8 tisíc uprchlíků, přestěhovány byly ale asi jen čtyři tisíce. Další čtyři tisíce se někam ztratily.

Notoricky známý uprchlický tábor Idomeni, ve kterém se uskutečnila celá řada pokusů o útěk, nepokoje a kde dokonce umírali lidé, byl nakonec ve čtvrtek ráno úplně zlikvidován. Řecká vláda měla v plánu přemístit odhadovaných 8 tisíc migrantů a použitím kombinace vojenských a policejních sil místo úplně vyčistila.

Úřady naplánovaly přesidlovací a uklízecí práce na tři až deset dní na provoz, sami pak byly překvapeny rychlým tempem evakuace. Důvodem může být zjištění tamní policie, podle kterého se polovina migrantů prostě ztratila.

Evakuace začala v úterý po týdnu plném nepokojů, a do středy byly autobusy určené k přepravě migrantů do tábora v Soluni prázdné kvůli nedostatku přistěhovalců. Policejní mluvčí sdělil médiím, že do Soluně bylo převezeno pod dohledem policie asi jen 3500 migrantů, což znamená, že nejméně 4000 imigrantů se sbalilo ještě před příchodem autobusů a uprchlo.

Úřady mají nyní za úkol vypátrat chybějící migranty, problém ale spočívá v tom, že tábor v Idomeni byl provizorní. Nebyly tam tudíž vybudovány žádné zdi, žádné vstupní body a migranti mohli ve skutečnosti přicházet a odcházet, jak se jim zamanulo.

Server Breitbart poukazuje na zprávy, podle kterých zřejmě několik mužů ze severoafrických zemí uprchlo do okolních lesů a skrývá tam venku. Policie uvádí, že muži mohou být nebezpeční. Úřady se domnívají, že je pravděpodobné, že se muži snaží najít cestu přes opevněné makedonské hranice do západní Evropy.

Migranti považovaní za méně „tvrdé jádro" se posunuli podél silnice do nového tábora, tam si postavili nové stany před hotely a benzinovými pumpami. Úřady tvrdí, že díky přístupu k vodě, elektřině a toaletám je to pro migranty ideální místo. Dokonce se na novém místě mohou připojit k internetu k internetu. Majitelé hotelů a stanic jim zatím vychází vstříc, očekávají prý, že by mohly s věci mít nějaký zisk, protože někteří uprchlíci u sebe mají peníze.

Jedna z tamních čerpacích stanic byla ještě minulý týden téměř prázdná, teď kolem ní stojí asi 20 stanů. Kolem migrantů se však pohybují také „pomocníci uprchlíků", kteří prodávají takové věci jaké štípací kleště a falešnými pověstmi se je snaží postrčit k tomu, aby se na vlastní pěst vydali na nebezpečnou cestu.

Jedna z nových fám, kterou tito lidé šíří, je, že vláda brzy provede zátah na nový tábor u čerpací stanice a že chycené migranty uvězní. Policie však zatím migranty neodstěhovala, na místě už se však konala prouprchlická demonstrace, při které migranti a aktivisté zablokovali provoz.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy