Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu se bude dražit Hitlerův portrét jeho francouzské milenky

Adolf Hitler, 1938
Adolf Hitler, 1938
Foto: German Federal Archive

Norimberk - V Norimberku se bude příští týden dražit malba, na níž nacistický diktátor Adolf Hitler zachytil svou francouzskou milenku Charlottu Lobjoieovou. Vyvolávací cena portrétu je 60 tisíc eur (1,52 milionu Kč).

Olejomalba na jutovém plátně s rozměry 63 x48 centimetrů je podepsána A. Hitler, 1916. Zobrazuje Lobjoieovou, s níž se Hitler sblížil, když za první světové války sloužil ve Francii. Tvrdil to alespoň zesnulý odborník Werner Maser, jenž o Hitlerovi napsal několik knih.

Poškozené dílo nazvané Portrét dívky koupili kolem roku 1967 vlámští průmyslníci a podle dokumentů síně se vystavovalo v galeriích v Japonsku.

Síň Weidler se na Hitlerovy malby specializuje a dražila je už několikrát. V roce 2015 našla kupce i pro Hitlerův obraz s názvem Prag im Nebel (Praha v mlze). V minulosti se ale často stávalo, že se na trhu prodávaly i padělky.

Hitler se neúspěšně hlásil na Akademii výtvarných umění a ve 20. letech minulého století kreslil pro výdělek. V roce 1933 se v Německu chopil moci a o šest let později rozpoutal druhou světovou válku. 30. dubna 1945 spáchal v Berlíně sebevraždu spolu se svou čerstvou novomanželkou Evou Braunovou.

Témata:  Adolf Hitler dražby umění

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy