Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úplný zákaz útočných zbraní? Městečko u Chicaga vzbudilo rozruch

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Chicago - Městečko Deerfield u Chicaga po únorovém masakru na střední škole ve floridském Parklandu zavedlo zákaz prodeje útočných zbraní. Nebývale razantní krok popudil zastánce volného držení zbraní, kteří obec ihned zažalovali kvůli údajnému porušení ústavy.

Vedení 13tisícového městečka přijetí zákazu zdůvodnilo snahou předejít opakování krveprolití, při němž vyloučený žák na Floridě postřílel 17 lidí, většinou studentů. Kromě zákazu útočných zbraní nebude možné na území Deerfieldu prodávat či používat velkokapacitní zásobníky. Kdo se tohoto vybavení umožňujícího střílet ve velkých dávkách nezbaví do 13. června, může dostat pokutu od 250 do 1000 dolarů (5150 až 20.650 korun) za každý den.

"Doufáme, že naše rozhodnutí pomůže podnítit politické vůdce státu (Illinois) a celé země k přijetí kroků, díky nimž budeme žít ve větším bezpečí," uvedla starostka Deerfieldu Harrieth Rosenthalová.

Zatím však zákaz podnítil pouze zástupce zbraňové lobby, kteří jej hned ve čtvrtek napadli u soudu. Organizace Zbraně zachraňují život (GSL) žalobu zdůvodnila tím, že Deerfield podle ní porušuje právo obyvatel chránit své domovy a že nová norma je v rozporu s druhým ústavním dodatkem umožňujícím Američanům vlastnit a používat zbraně.

K podobnému zákazu sáhlo již v roce 2013 jiné město u Chicaga Highland Park, které poté rovněž čelilo žalobám, jež se postupně dostaly až k nejvyššímu soudu. Zákaz však zrušen nebyl.

Témata:  zbraně USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy