reklama

K několika vraždám tohoto týdne ve čtvrtek v britském hlavním městě přibylo šest útoků nožem, informovala zpravodajská společnost BBC. K útokům došlo mezi 12:50 a 22:05 místního času (13:50 a 23:05 SELČ). Nikdo při nich nezemřel, dva 15letí a jeden 13letý chlapec jsou v péči lékařů ve vážném, ale stabilizovaném stavu. V souvislosti se dvěma čtvrtečními incidenty zatkla policie celkem tři mladíky podezřelé z těžkého ublížení na zdraví.

Policie v Londýně vyšetřovala 55 vražd spáchaných letos, za únor a březen byl jejich počet zároveň vyšší než v New Yorku, což se podle agentury Reuters stalo poprvé v novodobé historii. Většina obětí zemřela po pobodání.

"Londýn v současnosti zažívá mimořádnou vlnu útoků páchaných noži a střelnými zbraněmi," citoval deník The Guardian z pozvánky policie na dnešní krizový mítink. "Je důležité, aby naše reakce vycházela z obav komunit a abychom identifikovali veškeré napětí mezi komunitami," pokračovalo sdělení.

"Je důležité vědět, že naše obavy jakožto komunity někdo vnímá... Je to problém všech a více Londýňanů si musí uvědomit, že tato situace může klidně nějakou dobu přetrvat," řekla po jednání aktivistka Nicola Calica-Myallová, jejíž 17letý syn přežil útok, při němž utrpěl 37 bodných ran. Londýnský starosta Sadiq Khan ale čelí výzvám, aby byl ve věci aktivnější, a 25členná městská rada jej požádala, aby se příští středu zúčastnil mimořádné schůzky ohledně vlny násilností.

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková se v rozhovoru s deníkem Evening Standard naopak snažila tlumit poplašné nálady a řekla, že ačkoli není situace ideální, Londýn je stále bezpečné město. "Nedělá mi to radost, je to přes čáru, ale nejedná se o obrovskou epidemii, o níž se často hovoří," uvedla. 

Řada politiků v posledních dnech kritizuje vládu i londýnskou radnici za slabou reakci, opoziční labouristé označili za jednu z příčin zhoršeného stavu škrty v policejních rozpočtech, které jsou součástí dlouhodobých úsporných opatření vlády.