Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi oběťmi střelby v Gaze je palestinský novinář

Situace v Gaze po izraelských náletech
Situace v Gaze po izraelských náletech
Foto: unmultimedia.org

Gaza - Mezi devíti oběťmi páteční izraelské střelby při palestinských protestech na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem je také palestinský novinář Jásir Murtadža.

Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví vlády spravující pásmo Gazy.

Murtadža pracoval pro agenturu Ajn, která působí v Gaze. Izraelská střela ho zasáhla do hrudníku, i když byl ve vestě s anglickým nápisem Press. Ministerstvo oznámilo, že muž zemřel na následky těžkého zranění.

Pátek byl v pořadí druhým dnem velkých protestů na hranici Pásma Gazy za návrat uprchlíků a ukončení izraelské blokády pásma. Před týdnem, 30. března, přišlo o život 19 Palestinců, tento týden dalších devět. Raněných je dohromady přes 2000.

Podle palestinského svazu novinářů bylo v pátek kromě Murtadži zraněno šest dalších novinářů, rovněž označených logem tisku.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve svém dnešním prohlášení Izrael za postup proti protestům odsoudil. Vyzval palestinské zástupce při OSN, Lize arabských států a Evropské unii, aby prosazovali nutnost učinit izraelskému zabíjení přítrž.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy