Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V bojích o syrskou Dúmu zemřelo nejméně osm lidí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Dalších osm lidí zemřelo při novém bombardování města Dúmá u Damašku. Oznámila to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Při pátečních náletech zemřelo podle téhož zdroje 40 osob. Armáda se snaží z Dúmy vytlačit radikály z organizace Džajš al-Islám. Syrské sdělovací prostředky dnes oznámily, že vojsko pokračuje v tlaku ve východní Ghútě, kde Dúmá leží.

Zástupce Džajš al-Islám, jehož citovala agentura AP, tvrdí, že se skupině zatím podařilo všechny útoky odrazit a že v boji zahynulo 17 syrských vojáků.

Syrská státní televize hlásí, že bojovníci této skupiny střílí z minometů na Damašek a zabili při tom šest civilistů.

Podle SOHR při pátečním bombardování zahynulo v Dúmě 40 lidí včetně dětí. Dnešní nálety mají už osm dalších obětí. Všichni jsou to civilisté. Záchranáři z východní Ghúty oznámili, že Dúmá byla v noci předmětem těžkého bombardování.

Útoky na Dúmu byly obnoveny po neúspěšných vyjednáváních, v nichž se vláda snažila přimět oponenty k evakuaci. Podařilo se na několika místech východní Ghúty, avšak Džajš al-Islám, která působí hlavně v Dúmě, zatím na dohodu nepřistoupila.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy