Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenské letiště v Homsu je pod raketovým útokem, syrská média obviňují USA

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Vojenská letecká základna v syrském Homsu je pod raketovým útokem, zahynulo nejméně 14 lidí. Syrská státní média uvedla, že za útokem zřejmě stojí USA. Pentagon to odmítl. Ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax oznámilo, že úder podnikl Izrael.

Brzy po půlnoci místního času byly v blízkosti letiště v Homsu slyšet silné výbuchy. Podle syrských médií letiště aktivovalo systém protivzdušné obrany a sestřelilo osm raket. 

Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že úder uskutečnila dvě izraelská letadla, která startovala z Libanonu. Na syrskou základnu podle Moskvy vystřelila osm raket, z toho pět zneškodnila syrská protivzdušná obrana. Izraelské stíhačky F-15 při akci nenarušily syrský vzdušný prostor, uvedla ruská armáda. Mluvčí izraelské armády podle agentury AP ale nechtěl prohlášení Moskvy zatím komentovat. 

Ředitel Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán uvedl, že mezi mrtvými jsou převážně Íránci či členové skupin podporovaných Teheránem.

"V tuto chvíli v Sýrii žádné letecké údery neprovádíme," uvádí se v prohlášení ministerstva obrany USA. "Nicméně situaci nadále pečlivě sledujeme a podporujeme probíhající diplomatické úsilí pohnat k odpovědnosti ty osoby, které mají na svědomí použití chemických zbraní v Sýrii," píše Pentagon.

Americký prezident Donald Trump v neděli v souvislosti s údajným chemickým útokem označil syrského prezidenta Bašára Asada "zvíře Asada" a řekl, že za útok musí zaplatit.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE Pentagon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy