reklama

Stejný snímek, který byl pořízen v roce 2015 během vrcholu migrační krize v Evropě, využil před dvěma lety v referendu o brexitu i tehdejší předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

Orbánova strana Fidesz na fotografii přidala značku "stop". Z přistěhovalectví učinil maďarský premiér jedno z hlavních témat své kampaně.

Farage svůj billboard doplnil heslem Bod zlomu a nápisem, že Evropská unie všechny zklamala a že je nejvyšší čas převzít kontrolu nad svými hranicemi. 

Po sečtení 98,5 procenta hlasů má Orbánova strana Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty 133 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí ústavní dvoutřetinové většiny, uvedla agentura AP. 

Radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) skončilo s velkým odstupem druhé, když získalo 26 křesel, třetí je koalice vedená socialisty se ziskem 20 poslaneckých mandátů. Vedení socialistů v čele s předsedou Gyulou Molnárem v reakci na volební porážku oznámilo rezignaci.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž nedělní vysoká volební účast nahrávala spíše opozici.